kako zameniti utičnicu

Kako Zameniti Utičnicu

Kako zameniti utičnicu u zidu? Da bi obavili zamenu utičnice po principu uradi sam potreban vam je šrafciger i poznavanje osnove elektrike na elektro instalaciji. Ako ne želite da rizikujete iz bezbednosnih razloga rad na električnim instalacijama možete pozvati naš elektro servis Beograd. U našem tekstu saznaćete kako se brzo i lako može uraditi zamena utičnice.

Kako zameniti utičnicu?

Postoji više vrsta utičnica kao što su monofazna, trofazna, antenska, mrežna i telefonska. Funkcija monofazne i trofazne utičnice je da omogući rad uredjaja bele tehnike poput šporeta, TA peći, veš mašine, kompijutera, televizora… Utičnica se najčešće postavlja u zidu ali se može i montirati na zid. Kako se utičnica koristi svakoga dana ukoliko su klimave ili ispadaju iz dozne mogu predstavljati opasnost po bezbednost ukućana. Miris nagorele plastike, varničenje iz utičnice ili utičnica ispada iz zida su znaci da je potrebna njena zamena. Kako zameniti utičnicu objanićemo u daljem tekstu.

Zamena utičnice

Kada menjate utičnicu prvo što treba da uradite je da izgasite napajanje strujom sa električne mreže. To ćete uraditi tako što isključite osigurač na tabli sa koje dolazi struja u utičnicu. Kada isključite osigurač proverite glinericom da li je prisutna struja u utičnici. Ukoliko glinerica ne svetli možete početi sa zamenom, ako svetli niste isključili pravi osigurač. Posle isključivanja osigurača skinite zaštitnu plastiku na utičnici. To radite tako što odvijete mali šraf koji se nalazi na sredini utičnice. Kada se ukloni plastika dolazite do pozadinskog dela koji je isto tako pričvršćen sa 2 šrafa u zidu. Otpustite šrafove i izvucite utičnicu iz dozne. Videćete žice različitih boja. Plava boja žice označava nulu, crna boja žice je faza, žica žuto- zelene boje je uzemljenje. Provodnici su pričvršćeni šrafovima i treba ih otpustiti kako bi skinuli staru utičnicu sa električne mreže. Zatim uzmite novu utičnicu i vratite žice to jest provodnike u nju. Žica od uzemljenje postavlja se na sredinu utučnice. Ako ne postoji mesto za žicu uzeljemljenja povezuje se samo faza i nula. Slovo N označava nulu dok je slovo L faza. Kada ste povezali žice na utičnicu obrnutim redosledom je sklapate od onog kada ste je skidali.

Izgorela utičnica

Garež u utičnici i na zidu oko nje ukazuje da je izgorela utičnica. Kada je utičnica u ovom stanju nikako je ne treba koristiti već odmah uraditi njenu zamenu.

Neispravna utičnica

Ako se utikač od električnog uredjaja naglo isčupa iz utičnice može doći do toga da ona postane labava. Takva utičnica izgubi kontakt i postaje neispravna za korišćenje. Dotrajala utičnica može varničiti kada se utikač postavlja u nju i stvoriti voltni luk pa postoji opasnost od izbijanja požara na električnim instalacijama. Previsok napon struje u utičnici dovodi da osigurač iskoči čime se prekida strujno kolo. 

Kako zameniti utičnicu – Savet

Monofazne i trofazne utičnice mogu biti sa keramičkim ili plastičnim jezgrom. Kvalitetnije su utičnice sa keramičkim jezgrom i duže traju. Ukoliko vam je potrebna zamena utičnice najbolje je da posao obavi profesionalni električar.