kako zameniti prekidač za svetlo

Kako Zameniti Prekidač Za Svetlo

Kako zameniti prekidač za svetlo? Imate zaglavljen prekidač za svetlo ili zbog estetike želite da promenite stari i postavit novi? U nastavku teksta našeg bloga možete saznati kako da zamenite prekidač po principu uradi sam. 

Kako zameniti prekidač za svetlo?

Svaka kuća ili stani ima nekoliko prekidača za svetlo. Njegova namena je da se upali ili ugasi sijalica na lusteru, plafonjeri, zidnoj lampi i ostaloj rasveti. Jednopolni prekidač postavljanjem u gornji ili donji polažaj pušta ili prekida struju do izvora osvetljenja. Šema povezivanja prekidača je jednostavna jer se u istu liniju električne mreže postavlja prekidač i potrošač. Ima situacija gde su električne instalacije loše uradjene pa prekidač prekida nulti provodnik a sijalčno grlo je stalno pod naponom struje. Zbog navedene siutacije detaljno pratite naša uputstva.

Zamena prekidača za svetlo

Pre nego što krenete u postupak zamene prekidača potrebno je da isključite struju kojom se napaja prekidač. To radite tako što odvrnete osigurač ( ako je u pitanju topljivi) ili spustite ručicu automatskog osigurača u donji položaj. Paljenjem svetla možete se uveriti da ste prkinuli strujno kolo sa pravog osigurača. Kada prekidač uključite svetlo neće goreti. Zatim šrafcigerom odvijate dva šrafa koja se nalaze sa prednje strane na prekidaču. Polak izvucite prekidač iz dozne. Kako bi bili sigurni da nema struje u elektro instalacijama glinericom dodirnite jedan šraf koji se nalazi na poledjini prekidača. Ako glinerica ne svetli nea struje. Odvrdnite šrafove koje vidite i tako oslobodite žice. Nakon što ste skinuli stari prekidač ostaju vam dve žice provodnika struje u zidu. Novi prekidači se postavljaju tako što prvo skinete poklopac koji služi za paljenje svetla. Kada to uradite videćete otvore u koje postavljate strujne žice. Ubacite žice u otvore i stegnite ih tako što zavrnete šrafove. Zatim jednopolni prekidač postavite u doznu koja se nalzi u zidu. Ako prekidač ne legne odmah upotrebite malo snage da se postavi u pravilan položaj. Time je zamena prkidač za svetlo završena. Potrebno je samo da postavite ukrasnu masku i prekidač.

Savet za zamenu prekidača za svetlo

Ukoliko nemate poznavanje osnove elektrike i niste vični da radite sa alatom sve poslove na elektro instalacijama treba da uradi stručno lice. Profesionalni električar će na bezbedan i pravilan način obaviti sve što je potrebno oko zamene prekidača za svetlo. Ako vam treba dobar i pouzdan majstor na celoj teritoriji Beograda naš elektro servis vam stoji na usluzi.